Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας για Ιταλική πίτσα

Φίλοι της πίτσας, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς να φτιάξετε την τέλεια σάλτσα ντομάτας για την αγαπημένη σας ιταλική πίτσα; Σήμερα, θα σας αποκαλύψω όλα τα μυστικά για μια σάλτσα ντομάτας (βάση) που θα απογειώσει τη γεύση της πίτσας σας.  Επάνω σε αυτή την βάση μπορείτε να προσθέσετε ότι θέλετε, (τυριά,ζαμπόν,μανιτάρια κλπ). Ακολουθήστε με σε αυτό το γαστρονομικό ταξίδι και ετοιμαστείτε να εντυπωσιάσετε φίλους και οικογένεια!

 



Υλικά - Βασικά Υλικά:    

Για να φτιάξετε την τέλεια σάλτσα ντομάτας, θα χρειαστείτε τα εξής:
- 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση


Προαιρετικά Υλικά:    

Για να δώσετε περισσότερη γεύση στη σάλτσα σας, μπορείτε να προσθέσετε:
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
- Ρίγανη
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

 



Εργαλεία - Εργαλεία Κουζίνας:    

Προετοιμάστε τα παρακάτω εργαλεία για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη:
- Μια μεγάλη κατσαρόλα
- Μια ξύλινη κουτάλα
- Ένα μπλέντερ χειρός ή μίξερ


Προετοιμασία Υλικών - Επεξεργασία Ντομάτας:    

Πρώτο βήμα: πλύνετε καλά τις ντομάτες και αφαιρέστε τα κοτσάνια. Κόψτε τις σε μικρά κομμάτια και βάλτε τις στην άκρη.
Προετοιμασία Μπαχαρικών.  Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και λιώστε το σκόρδο. Προετοιμάστε επίσης τα φρέσκα φύλλα βασιλικού, αν χρησιμοποιείτε.

 

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας για Ιταλική πίτσα 
 
Διαδικασία Μαγειρέματος:   
Σοτάρισμα Κρεμμυδιού και Σκόρδου.  Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα για ακόμα ένα λεπτό.
Προσθήκη Ντομάτα. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Αν χρησιμοποιείτε ντοματοπελτέ, προσθέστε τον τώρα.
Βράσιμο και Ανάδευση:  Φέρτε τη σάλτσα σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράζει για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Προσθέστε ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.


Βελτιώσεις και Μυστικά:   
Χρήση Φρέσκων Υλικών. Όσο πιο φρέσκα είναι τα υλικά σας, τόσο καλύτερη θα είναι η σάλτσα σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες και βασιλικό από τη δική σας κήπο!
Μαγείρεμα σε Χαμηλή Θερμοκρασία. Το κλειδί για μια νόστιμη σάλτσα είναι το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό βοηθάει τις γεύσεις να αναμιχθούν και να αναπτυχθούν πλήρως.
Αποθήκευση και Διατήρηση.   


Κατάψυξη.  Μπορείτε να καταψύξετε τη σάλτσα ντομάτας σε μερίδες για μελλοντική χρήση. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες κατάψυξης.
Συντήρηση στο Ψυγείο.  Αν προτιμάτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο, η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί για έως και μία εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο.

 



Συχνές Ερωτήσεις (FAQs).   
FAQ 1.    Μπορώ να χρησιμοποιήσω κονσέρβα ντομάτες αντί για φρέσκες;
Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσέρβα ντομάτες, αλλά η γεύση δεν θα είναι τόσο φρέσκια. Προτιμήστε τις ντομάτες χωρίς προσθήκη αλάτι.
FAQ 2.    Πόσο καιρό μπορώ να καταψύξω τη σάλτσα ντομάτας;
Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.
FAQ 3.    Πώς μπορώ να κάνω τη σάλτσα πιο πικάντικη;
Προσθέστε λίγο τσίλι ή κόκκινη πιπεριά κατά το μαγείρεμα για μια πικάντικη νότα.
FAQ 4.    Μπορώ να παραλείψω τη ζάχαρη;
Ναι, η ζάχαρη είναι προαιρετική. Προστίθεται για να ισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας.
FAQ 5.    Ποια μπαχαρικά ταιριάζουν καλύτερα στη σάλτσα ντομάτας;

Ο βασιλικός, η ρίγανη και το θυμάρι είναι εξαιρετικές επιλογές για να προσθέσετε γεύση στη σάλτσα σας.
Συμπέρασμα, φτιάχνοντας τη δική σας σάλτσα ντομάτας για ιταλική πίτσα είναι πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεστε. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και απολαύστε μια σπιτική σάλτσα που θα απογειώσει την πίτσα σας. 

Καλή επιτυχία

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ριζότο με Πράσα και Παρμεζάνα

Το ριζότο με πράσα και παρμεζάνα είναι ένα πρώτο πιάτο πολύ νόστιμο, κατάλληλο και για χορτοφάγους(όσους τρώνε βούτυρο και τυρί), εύκολο στην παρασκευή του.

Απολαύστε ένα φανταστικό ιταλικό ριζότο με λεπτές γεύσεις που θα το λατρέψετε.





ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ ΓΙΑ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Βούτυρο
80γρ
Λευκό κρασί
125 γρ
Ζωμός λαχανικών
750 - 1000 γρ
Ρύζι
250 γρ
Παρμεζάνα
50 γρ, τριμμένη
Πράσα
2
Αλάτι, Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο Μοσχοκάρυδο, λίγα φύλα Φασκόμηλο. 

                                                                       ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα, αφαιρώντας  τα εξωτερικά σκληρά φύλλα.
Κόβουμε σε ψιλές ροδέλες  το λευκό μέρος  και τρίβουμε το πράσινο μέρος των φύλλων.

Λιώστε το βούτυρο 30 γρ. σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα και σοτάρετε τα πράσα σε μέτρια φωτιά.

Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο, στη συνέχεια, προσθέστε όσο ζωμό λαχανικών χρειαστεί  για να καλύψουμε το ρύζι που έχουμε ρίξει εντωμεταξύ.

Πάντα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας ζωμό λαχανικών όταν χρειάζεται. 

Μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά. Το ριζότο πρέπει να είναι κρεμώδες, αλλά οι κόκκοι του ρυζιού θα πρέπει να είναι al dente (να κρατάνε λίγο).

Προσθέσετε το βούτυρο που έχει απομείνει μαζί με το αλάτι και πιπέρι καθώς και την Παρμεζάνα. Προσθέστε ακόμη και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Τέλος γαρνίρουμε και με λίγα μικρά φύλα Φασκόμηλου και σερβίρουμε αμέσως. 








Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ιταλικό Ραδιόφωνο Ζωντανά



Ιταλικό Ραδιόφωνο Ζωντανά στο PC
Ιταλικό Ραδιόφωνο μουσική και τραγούδια Ζωντανά 

Ακούστε ζωντανά πολλούς ιταλικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που μεταδίδουν αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Ιταλική μουσική και τραγούδια

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ιταλική συνταγή για Κρέπες Χωρίς Αυγά

Κρέπες, Τηγανίτες  Χωρίς  Αυγά  Ιταλική συνταγή - Ελαφριά κρέπα συνταγή 

Φαίνεται σε κάποιους πως είναι αδύνατο να προετοιμάσουμε τις κρέπες χωρίς αυγά αλλά δεν είναι αλήθεια.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ξεγελάσει και τους περισσότερους… ειδήμονες του είδους.

Η προετοιμασία είναι εύκολη.



Κρέπες αλμυρές ελαφριές   Συστατικά


250 γραμμάρια αλεύρι
350-380 γραμμάρια γάλα (ή το νερό)
60 γραμμάρια λάδι
αλάτι

Κρέπες δίχως αυγά   προετοιμασία


Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, κατόπιν ρίχνουμε το γάλα λίγο-λίγο και ανακατεύουμε καλά το μείγμα το οποίο θα πρέπει να είναι λείο και ομοιογενές χωρίς σβώλους . Αφήνουμε το  μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Βάλτε στη φωτιά για να ζεσταθεί  ένα αντικολλητικό τηγάνι για κρέπες, καλά λαδωμένο, και όταν είναι ζεστό, ρίχνουμε μια κουτάλα ζύμη, όση απαιτείται για να καλύψει το κάτω μέρος , περιστρέφοντας το μείγμα στο κέντρο του τηγανιού , προσπαθώντας να διανεμηθεί καλά σε όλη την επιφάνεια.

Αφήστε να ψηθεί για ένα λεπτό, όταν γίνει χρυσή  η κρέπα γυρίστε τη από την άλλη πλευρά και περιμένετε να πάρει  το ίδιο χρυσό χρώμα.
Όταν είναι έτοιμη η κρέπα, τη βγάζουμε από το τηγάνι και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Τοποθετούμε τις κρέπες την μια πάνω στην άλλη.
Οι κρέπες αυτές τρώγονται και αντί για ψωμί.




Γλυκές αλλά ελαφριές κρέπες


Για να κάνουμε γλυκές αλλά ελαφριές κρέπες, κάνουμε ότι λέει η παραπάνω συνταγή και προσθέστε 60 γραμμάρια ζάχαρη.

Κρέπες Vegan.
Κάνετε όπως παραπάνω αλλά  αντικαταστήστε  το γάλα με νερό.  Επειδή η κρέπα θα γίνει πολύ άσπρη τώρα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο Κουρκουμά, ο οποίος σε μικρή δόση δεν θα αλλάξει τη γεύση της Κρέπας.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ιταλικό Παγωτό συνταγή - παγωτό Καπουτσίνο ιταλική συνταγή Cappuccino

Ιταλική συνταγή για παγωτό

Παγωτό ιταλικό με γεύση καπουτσίνο, αλλά που φέρνει λίγο και από στρατσιατέλα, μια συνταγή παγωτού δίχως να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή.
Θα δούμε σήμερα πως φτιάχνουμε ένα θαυμάσιο και ελαφρύ Ιταλικό παγωτό.  Είναι πολύ εύκολη συνταγή και μας δίνει περίπου 10 μερίδες παγωτού ιταλικού τύπου, άριστης ποιότητας.

 Παγωτό συνταγή με γεύση καπουτσίνο χρειαζόμαστε:
3 κούπες (τσαγιού) γάλα κρύο (με όλα τα λιπαρά).
2 φακελάκια  φυτικής σαντιγί  τύπου Garni με άρωμα βανίλιας.
2,5 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική.
Μισή κούπα περίπου καφέ εσπρέσο αρωματικό καλής ποιότητας (αν έχετε την κατάλληλη μηχανή για να τον φτιάξετε καλώς),διαφορετικά διαλύστε σε μισή κούπα τσαγιού βάζοντας τα ανάλογο νερό, μια κουταλιά του γλυκού καφέ στιγμιαίου τύπου Νες καφέ, καλής ποιότητας.
50 έως 100 γραμμάρια, κουβερτούρας ψιλοκομμένη  ή σοκολάτα τρούφα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΤΟΥΝ ΚΡΥΑ.


Παγωτό συνταγή Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα 2 φακελάκια έτοιμης σαντιγί με  2 κούπες γάλα(κρύο),χρησιμοποιώντας ένα μίξερ ή αναδευτήρα. Μην το παρακάνουμε στο κτύπημα της σαντιγί.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε  καλά 1 κούπα γάλα με τη ζάχαρη ρίχνοντας στο τέλος ανακατεύοντας και τον καφέ εσπρέσο  (ο καφές πρέπει να είναι κρύος).
Όταν στο μείγμα γάλακτος, ζάχαρης, καφέ, έχει λιώσει καλά η ζάχαρη, παίρνουμε από το μπολ που έχουμε φτιάξει ήδη την σαντιγί λίγη, λίγη και την ανακατεύουμε καλά.
Στην ουσία μεταφέρουμε την σαντιγί μέσα στο δεύτερο μπολ όπου έχουμε ανακατέψει γάλα, ζάχαρη και καφέ και τα δουλεύουμε για λίγο μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα.

Το ιταλικό μας παγωτό ουσιαστικά είναι έτοιμο για να μπει στην κατάψυξη.   Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο πλαστικό μπολ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. 
Σε μια ώρα περίπου όταν αρχίζει να πήζει το παγωτό, το βγάζουμε από την κατάψυξη και ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ή την τρούφα σοκολάτας και ανακατεύουμε για λίγο.
Τοποθετούμε πάλι το παγωτό στην κατάψυξη για άλλη μια ώρα οπότε το βγάζουμε πάλι και το ανακατεύουμε για λίγο με σκοπό να μην πιάσει κρυστάλλους.
Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Μετά από λίγες ώρες το παγωτό μας θα είναι έτοιμο.
Το σερβίρουμε βάζοντας επάνω λίγη τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα.

Καλή όρεξη. 

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ιταλική συνταγή κρέας Κουνέλι στη Σούβλα- Συνταγές Κουνέλι στα κάρβουνα ψητό σχάρας

Συνταγή Ιταλική για κρέας Κουνέλι στη Σούβλα

Θα δούμε παρακάτω μια συνταγή που αφορά κουνέλι στη σούβλα. Με μια μικρή παραλλαγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ιδία συνταγή για να φτιάξουμε κουνέλι στα κάρβουνα ψητό. 
Η συνταγή αυτή μας έρχεται από την Ιταλία όπου το κουνέλι τρώγεται τακτικότερα από ότι στην Ελλάδα.

Θα χρειαστούμε:
-1 κουνέλι  ένα έως ενάμιση κιλό περίπου. Ολόκληρο εάν πρόκειται για τη σούβλα, κομματιασμένο ή ανοιγμένο στη μέση όπως κάνουμε με το κοτόπουλο εάν το ψήσουμε στη σχάρα.
-Αρκετό θυμάρι και επίσης δεντρολίβανο
-Σκόρδο περίπου 4-5  σκελίδες
-Χυμός ενός λεμονιού και αρκετό ξύσμα από τη φλούδα του.
-Μέλι περίπου 1 κουτάλι του γλυκού
-Μπέικον 6-7 φέτες λεπτές
-αλάτι και πιπέρι



Τοποθετούμε το κουνέλι ολόκληρο ή κομματιασμένο σε μια μεγάλη γυάλινη λεκάνη, και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 2-3 ώρες στο υλικό μαριναρίσματος που έχουμε φτιάξει από το δενδρολίβανο, σκόρδο λιωμένο στο γουδί ή στο Multi,, θυμάρι, περίπου 9 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, λεμόνι με το ξύσμα και το μέλι. Γυρίζουμε το κουνέλι αρκετές φόρες πάνω κάτω μέσα στη γυάλινη  λεκάνη για να μαριναριστεί καλά.


Μαρινάδα για το κουνέλι 


Όταν τα κάρβουνα είναι έτοιμα για να σουβλίσουμε το κουνέλι ή να το βάλουμε στη σχάρα, τοποθετούμε τις φέτες μπέικον με οδοντογλυφίδες κατά μήκος του κουνελιού ή τυλίγοντας τα κομμάτια εάν το έχουμε τεμαχίσει για σχάρα.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος με ένα πινελάκι, χρησιμοποιώντας το υλικό τις μαρινάδας που έχουμε φτιάξει, περιχύνουμε κατά τακτά διαστήματα το ψητό.

Προσέχουμε να μην παραψήσουμε το κουνέλι και στεγνώσει, αλλά ούτε και να το αφήσουμε άψητο.

Η συνταγή αυτή μας δίνει άριστα αποτελέσματα, καταπληκτικό μεζέ που θυμίζει κυνήγι.



Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ιταλικές συνταγές για Σάντουιτς TRAMEZZINI, Ιταλική Συνταγή

Ιταλικές συνταγές για Σάντουιτς και συνταγές για γρήγορο φαγητό. 

Τα σάντουιτς Tramezzini είναι νόστιμα σνακς  τα οποία  είναι επίσης πολύ γνωστά και εκτός Ιταλίας.

Τα σάντουιτς αυτά είναι πολύ νόστιμα για κάθε περίσταση: για ένα πικ-νικ έξω από την πόλη, ως ένα απλό σνακ, για ένα μπουφέ ή ως μια λύση για ένα γρήγορο γεύμα.

Τα σάντουιτς αυτά είναι εύκολα στην παρασκευή τους, μπορείτε να τα δημιουργήσετε με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών, έτσι που να αρέσουν σε όλους και ιδιαιτέρα στα παιδιά.

Στην απλούστερη εκδοχή τους  τα σάντουιτς γίνονται με ζαμπόν, τυρί, τόνο, ντομάτα, σαλάτα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε την προετοιμασία τους και  άλλα με συστατικά που σας αρέσουν.




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΤΟΝΟ


40 γρ κάπαρη

Σαλάτα ή μαρούλι  30 γραμμάρια

Κόκκινες ντομάτες 2 (80 g)

12 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια

φέτες ψωμί σάντουιτς 85 g

Τόνος σε ελαιόλαδο 100 γρ

Τόνος σε ελαιόλαδο για την κρέμα 50 γρ

Μαγιονέζα για την κρέμα 50 γρ


Για να κάνετε τα σάντουιτς τόνου αρχίστε  να προετοιμάζετε την κρέμα:
στραγγίζετε καλά  50 γραμμάρια τόνου και λιώστε τον πιέζοντας με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. 

Βάλτε τη μαγιονέζα σε ένα μπολ, στη συνέχεια προσθέστε τον τόνο  και ανακατέψτε με τη βοήθεια ενός αναδευτήρα ή πιρουνιού. Θα πρέπει να γίνει ένα  κρεμώδες υλικό. 

Τώρα πάρτε δύο φέτες ψωμί, αλείψτε τες με την κρέμα και ρίξτε επάνω τους μια χούφτα κάπαρη (σε κάθε πλευρά). Τοποθετείστε επάνω στην μία από τις δύο φέτες  τα φύλλα σαλάτας ( ή μαρουλιού) και τις φέτες ντομάτας.

Τώρα τοποθετείστε  στο σάντουιτς και τον υπόλοιπο στραγγισμένο τόνο, πράσινες ελιές κομμένες στη μέση και καλύψτε με την άλλη φέτα ψωμιού.  Βάλτε το σάντουιτς  στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα καλυμμένο  με πλαστικό περιτύλιγμα (μεμβράνη πλαστική). 

Στη συνέχεια το κόβουμε σε τριγωνικά σχήματα και αποκτούν την γνωστή όψη των ιταλικών  TRAMEZZINI .     Καλή σας όρεξη.